Komunikatë për shtyp e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës

30 tetor 2023

Vendimi i sotëm, 30 tetor 2023, i Kryeshefit Ekzekutiv të Trepçës, z. Enis Abdurrahmani, i cili u mor për largimin e përkohshëm nga puna të sindikalistëve Ibrahim Januzi, Fevzi Ademi, Destan Kerleshi, Gani Osmani dhe Esat Meha, punëtorë të Shoqërisë Aksionare Trepça është i papranueshëm dhe tej ndjellakeq e njëkohësisht edhe i rrezikshëm.

Të largosh nga puna veprimtarët sindikalistë vetëm e vetëm se janë pranë Minatorëve në kërkesat e tyre të drejta është më shumë se tejet ndjellakeq pasi që prish demokracinë dhe përdhos djersën e Minatorit.

Çdo kush që merr këso lloj vendimi të padrejtë dhe të pabazuar e të pambështetur ligjësisht bën shkelje të rëndë po njëkohësisht edhe NDJELLKEQ në mjedisin tonë demokratik duke e rrënuar demokracinë dhe duke u munduar t’ia marrë të drejtën Minatorit tonë për të përdorur mjetet kushtetuese e ligjore për të mbrojtur të drejtën e fituar nga mundi e djersa.

Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës e dënon rënd këtë akt të shëmtuar dhe tejet ndjellakeq i cili pengon organizimin sindikal po edhe njëkohësisht përdhos djersën dhe mundin e minatorit tonë.

Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës do të përdorë të gjitha mjetet e mundshme ligjore sindikale e edhe ato të fundit për të prapësuar këtë veprim të keq e ndjellakeq.

Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës pret që Partneri Social – Qeveria të bëjë hapin e duhur dhe të tërheq këtë vendim tejet dëmtues për demokracinë.

Zyra e Kryetarit të BSPK-së

Komunikatë për shtyp e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës

Sot, më 25 shtator 2023, e hënë, në kuadër të bashkëpunimit të rregullt Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, u takua me Përfaqësuesit e KFOR-it, të udhëhequr nga Togeri Luca Bissetto, Komandant i Ekipit për Ndërlidhje dhe Monitorim, përgjegjës për Komunën e Prishtinës.

Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, në takimin e informoi Togerin Luca Bissetto dhe ekipin e tij përkitazi me aktivitetet sindikale në kuadër të BSPK-së dhe bisedoi edhe për çështje të tjera me rëndësi për mirëqenien ekonomiko e shoqërore të të punësuarve, dhe njëkohësisht falënderoi KFOR-in për gjithë angazhimin dhe përkushtimin në ruajtjen e paqes dhe të qetësisë në vendin tonë, e sidomos në përkrahjen që po ia jep BSPK-së.

Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, ia përcolli përfaqësuesve të KFOR-it edhe njëherësh përkushtimin e BSPK-së në drejtim të ngritjes dhe të kultivimit të bashkëpunimit të qëndrueshëm e parimor me të gjithë partnerët, qëllim ky për të ruajtur dinjitetin e të punësuarit pa e prishur rendin e qetësinë shumë të nevojshme në mjedisin tonë.

Zyra e Kryetarit të BSPK-së 

Komunikatë për shtyp e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës
14 shtator 2023
Sot, më 14 shtator 2023, e enjte, në kuadër të zgjerimi të bashkëpunimit, Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, priti në takim përfaqësuesen e ILO-s nga zyra e Evropës Qendrore dhe Lindore, znj. Natasha Mechkaroska Simjanoska.

Në takim me përfaqësuesen e ILO-s, znj. Natasha Mechkaroska Simjanoska u bisedua rreth projektit të Be-së dhe të ILO-s – Risi në Politikat e Punësimit për të Rinjtë, dhe për rolin që mund të luajë dhe të ketë në këtë projekt BSPK.

Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, e informoi përfaqësuesen e ILO-s për kapacitetet profesionale të BSPK-së duke shprehë gatishmërinë e plotë të BSPK-së për të dhënë kontributin profesional në këtë projekt të rëndësishëm të BE-së dhe ILO-s në dobi të rritjes së punësimit në vendin tonë.

Kryetari i BSPK-së, z. Atdhe Hykolli, mirëpriti propozimet e përfaqësueses së ILO-s lidhur me projektin që rritë mundësitë e punësimit, dhe premtoi se BSPK do të luajë rolin e saj në këtë projekt të rëndësishëm duke ndihmuar me kapacitet e saj profesionale.

Zyra e Kryetarit të BSPK-së

Komunikatë për shtyp e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës

18 korrik 2023

Sot, e martë, më 18 korrik 2023, në vazhdën e takimeve të rregullta, Kryetari i BSPK-së, z. Atdhe Hykolli bisedoi me zyrtarët e Ambasadës Amerikane në Kosovë.

Me z. Richard dhe me znj. Raba nga Ambasada Amerikane në Kosovë u bisedua rreth punës së Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës e sidomos për avokimin e BSPK-së në drejtim të shtyrjes së proceseve që ndërlidhen me projektligjet që tashmë janë në proces në Kuvendin e Kosovës e që kanë të bëjnë me ngritjen e mirëqenies ekonomike dhe sociale të të punësuarve, si ai për plotësim ndryshimin e ligjit për skemat pensionale të financuara nga shteti dhe ai për sigurimin shëndetësor.

Theks i veçantë u vu në çështjen e të drejtave dhe lirive të njeriut dhe të respektimit të tyre nga ana e punëdhënësve. Po ashtu u bisedua edhe për rastet e shkeljes së këtyre të drejtave dhe lirive nga punëdhënësit e sidomos për kushtet e punës dhe orarin e zgjatur të punës gjithandej Kosovës, si dhe për bashkëpunimin me Inspektoratin e Punës.

Zyra e Kryetarit të BSPK-së 

Në mesnatën e 25 marsit 1999, ata, që edhe sot nuk ia duan të mirën këtij vendi duke i krijuar pengesa pa i kërkuar asnjëherë falje për të këqijat e bëra, e ekzekutuan Agimin, Agim Hajrizin, bashkë me të birin, Ilirin, 11 vjeçar, dhe me Nënën Nazmije. Dhe atë natë u vranë tri gjenerata, por ajo që kishte nisur Agimi, jeton dhe do të jetojë.

Agimi ishte Kryetar i Kuvendit të Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, dhe roli i tij dhe i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës në të 90-at ishte i rëndësishëm. Agimin e shihje gjithandej ku mbrohej e drejta e Kosovës.

Dhe ne sot e kujtojmë, dhe do ta kujtojmë gjithherë Agimin, do të kujtojmë guximin e tij dhe veprën e tij me gjithë veprimtarinë e tij në jetën sindikale të Kosovës po edhe në jetën politike të Kosovës së para luftës.

Kryetari i BSPK-së
Atdhe Hykolli

Komunikatë për shtyp e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës

9 mars 2023

Sot, e enjte, më 9 mars 2023, Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, gjatë zhvillimeve të të punimeve të PERC në Bruksel u takua me z. Rudy Porter, Drejtorin e Programit Regjional për Evropën dhe Azinë Qendrore të Solidarity Center.

Takimi me Drejtorin e Programit Regjional për Evropën dhe Azinë Qendrore të Solidarity Center kishte të bëjë kryesisht me gjendjen aktuale të të punësuarve në Republikën e Kosovës dhe për mundësitë e ngritjes së bashkëpunimit BSPK – Solidarity Center.

Kryetari i BSPK-së, z. Atdhe Hykolli, e informoi z. Rudy Porter për organizimin sindikal në Kosovë e në veçanti për organizimin e BSPK-së e sidomos për aktivitetet sindikale ndërlidhur me gjendjen aktuale në të cilën po kalojnë të punësuarit në Republikën e Kosovës.

Z. Rudy Porter i premtoi z. Hykolli përkrahjen profesionale të Solidarity Center për zhvillimin dhe ngritjen e kapaciteteve profesionale të BSPK-së po edhe të kapaciteteve profesionale të të punësuarve, e njëkohësisht e përgëzoi BSPK-në për punën që bën në mbrojtje të të drejtave të punësuarve të Kosovës, e në mes të tjerash i tha Kryetarit Hykolli se Solidarity Center ka ndjekur me interes grevën e përgjithshme dhe ju urojme për arritjet tuaja. Po ashtu tha se duhet të zhvillojmë bashkëpunimin midis BSPK-së dhe Solidarity Center nëpërmjet projekteve konkrete, dhe përkitazi me këtë në fillim të qershorit planifikoj të bej një vizitë në Kosove dhe të kemi takime me sindikatat e profesioneve të ndryshme.

Kryetari i BSPK-së, z. Atdhe Hykolli, e falënderoi z. Rudy Porter për gjithë përkrahjen që Solidarity Center i ka dhënë dhe po i jep BSPK-së, e po ashtu i uroj mirëseardhje në Kosovë në qershor me dëshirën që të intensifikohet bashkëpunimi BSPK – Solidarity Center.

Zyra e Kryetarit të BSPK-së

Komunikatë për shtyp e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës

16 janar 2023

Sot, më 16 janar 2023, e hënë, në kuadër të bashkëpunimit të rregullt Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, priti në Takim Përfaqësuesit e KFOR-it, të udhëhequr nga Toger Alessandro Marino, Komandant i Ekipit për Ndërlidhje dhe Monitorim, përgjegjës për Komunën e Prishtinës.

Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, falënderoi KFOR-in për angazhimin e tij në ruajtjen e paqes dhe të qetësisë, e sidomos e falënderoi për veprimet e fundit në menaxhimin e situatës në veri të vendit.

Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, i informoi përfaqësuesit e KFOR-it për veprimet sindikale e sidomos për bashkëpunimin me Partnerin Social – Qeverinë, qëllim ky për të ruajtur dinjitetin e të punësuarit pa e prishur rendin e qetësinë shumë të nevojshme në mjedisin tonë, kur gjithandej botës e sidomos në Evropë e edhe në Kosovë kemi një paqe të brishtë.

Zyra e Kryetarit të BSPK-së

Komunikatë për shtyp e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës

29 korrik 2022

Sot, e premte, 29 korrik 2022 në Tiranë, Kryetari i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, z. Atdhe Hykolli, dhe anëtari i Kryesisë Ekzekutive të BSPK-së dhe njëherësh Koordinator i Organizimeve në SBASHK, z. Ymer Ymeri, u pritën në takim nga Drejtori i Programit Vendor të Qendrës së Solidaritetit (Solidarity Center) për Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni të Veriut, z. Steven McCloud dhe stafi i tij.

Qëllimi i takimit të sotëm në Tiranë ishte vazhdimi i ndërtimit dhe i forcimit të bashkëpunimit ndërmjet këtyre institucioneve me synimin mbrojtjen e të drejtave të punëtorëve në Kosovë.

Drejtori i Programit Vendor të Qendrës së Solidaritetit (Solidarity Center) për Shqipëri Kosovë dhe Maqedoni të Veriut, z. Steven McCloud, ritheksoi prioritetet e Qendrës së Solidaritetit përkitazi me mbështetjen e BSPK-së, mbështetje e cila do të realizohet përmes programeve të forcimit të kapaciteteve të sindikatave që ato të mund negociojnë kontrata kolektive që mbrojnë të drejtat e punëtorëve; nëpërmjet të programeve që mundësojnë avokimin për sisteme dhe standarde më të mira të sigurisë dhe të shëndetit në punë; si edhe nëpërmjet të programeve që mbështesin përfshirjen në sindikata të punëtorëve që historikisht janë të përjashtuar dhe duke u siguruar që të drejtat e tyre të përfaqësohen në mënyrë të barabartë në negociatat dhe avokimin e sindikatave.

Në fjalën e tij Kryetari i BSPK-së, z. Hykolli, falënderoi z. McCloud për të gjitha përpjekjet që Qendra e Solidaritetit për Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni të Veriut është duke bërë për bashkëpunim të qëndrueshëm me BSPK-në, dhe theksoi se Konfederata Sindikale që ai përfaqëson do të vazhdojë të punojë për të mbrojtur të drejtat e punëtorëve në Kosovë dhe do të vazhdojë të rrisë përpjekjet për të plotësuar nevojat e tyre për punë të denjë dhe jetesë më të mirë.

Anëtari i Kryesisë Ekzekutive dhe njëherësh Koordinatori i organizimeve në SBASHK, z. Ymeri, ngriti çështjen e përmirësimit të figurës dhe të dinjitetit të mësuesve në Kosovë te publiku i gjerë. Sipas z. Ymeri, në dhjetë vjetët e fundit, figura e mësuesit është zhvlerësuar dhe roli i tij mjaft vendimtar në edukimin e brezave është zbehur.

Sipas z. McCloud, në tetor Qendra e Solidaritetit për Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni të Veriut do të organizojë një konferencë rajonale me fokus “Përmirësimin e kushteve të punës së mësuesve”. Z. McCloud, po ashtu bëri me dije se çështja e rikthimit të dinjitetit të mësuesve dhe njohja e kontributit të tyre të vyer në shoqëri do të jetë një çështje mjaft e mirë për t’u diskutuar nga përfaqësuesit e sindikatave të arsimit nga Shqipëria, nga Kosova dhe nga Maqedonia e Veriut të cilët do të jenë pjesëmarrësit kryesorë të konferencës.

Gjithashtu, z. Ymeri solli në vëmendje të të pranishmëve në takim, se me gjithë kontributin e madh të SBASHK-ut, si për shembull: trajnimet që kjo sindikatë ofron çdo vit për afërsisht 5.500 mësues që ata të mund të ofrojnë arsim cilësor; si dhe kontributin historik që kjo sindikatë së bashku me BSPK-në kanë dhënë në përmirësimin e situatës së arsimit në Kosovë; ka nevojë që kjo punë të promovohet te publiku për të treguar realisht përpjekjet dhe rezultatet e angazhimit të BSPK-së dhe SBASHK-ut.

Në takimin e sotëm, i cili u mbajt në zyrat e Qendrës së Solidaritetit për Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni të Veriut, të gjithë partnerët ranë dakord që në vijim do të punohet më shumë për të hartuar fushata ndërgjegjësimi me mesazhe të mirëstrukturuara, për të përcjellë te publiku zërin e sindikatave të arsimit dhe rolin e çmuar që ato kanë në përmirësimin e të drejtave të punës së mësuesve ose në përgjithësi të punëtorëve në Kosovë.

Z. Steven McCloud premtoi dhe u zotua që Qendra e Solidaritetit për Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni të Veriut do të jetë një partner i qëndrueshëm për BSPK-në dhe është e hapur për të mbështetur aktivitete që federatat sindikale anëtare të BSPK-së do të propozojnë për të përmbushur qëllimin e përbashkët të forcimit të rolit të sindikatave në botën e punës në Kosovë.

Zyra e Kryetarit të BSPK-së

Në mjediset e Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës, sot, e premte, më 25 shkurt 2022, Kryesia e Ekzekutive e BSPK-së mbajti takim për situatën aktuale dhe zhvillimet fundit. Përfaqësuesit e Federatave Sindikale dhe e Shoqatave Sindikale anëtare të BSPK-së u solidarizuan edhe njëherë me popullin e Ukrainës dhe kolegët e tyre sindikalistë në Ukrainën e trazuar. Kryetari i BSPK-së, z. Atdhe Hykolli, i informoi anëtarët e Kryesisë Ekzekutive që BSPK ka dërguar letër përkrahëse për Sindikatat e Ukrainës dhe i është bashkuar protestës së ITUK-ut (Konfederatës Ndërkombëtare të Sindikatave) e cila fuqishëm është me popullin e Ukrainës dhe po aq fuqishëm ka dënuar agresionin e Rusisë mbi integritetin edhe demokracinë ukrainase dhe evropiane e gjithë botërore. Kryesia Ekzekutive debatoi edhe për gjendjen në Kosovë, e sidomos ndërlidhur me draftimin e Projektligjit për Paga dhe vështirësimin e jetës dhe tejkeqësimin e mirëqenies sociale të krijuar nga rritja e pakontrolluar e çmimeve e sidomos edhe nga mospërmbushja me kohë e zotimeve të partnerit social – Qeverisë.Kryesia Ekzekutive vendosi njëzëri që përfaqësuesi i BSPK-së të takohet urgjentisht me kreun e Qeverisë për të shprehë pakënaqësitë e arsyeshme të krijuara nga mospërmbajtja e zotimeve të dhëna lidhur me draftimin e Projektligjit për Pagat.BSPK është në pritje të shtojcave zyrtare të Projektligjit për Pagat që ato të mund të analizohen mirë që anëtarët e Grupit Punues të Ministrisë së Punëve të Brendshme dhe të Administratës Publike (MPBAP-së) për hartimin e Projektligjit për Paga që e përfaqësojnë BSPK-në të dalin bashkërisht me qëndrime parimore dhe profesionale për harmonizim e vërejtjeve eventuale.BSPK rri pas propozimit dhe e përkrah fuqishëm, që vetëm bashkërisht dhe me punë profesionale të profesionistëve të partnerëve socialë Projektligji për Paga do të mund ta marrë formën e duhur të qëndrueshmërisë juridike dhe të kuptueshmërisë gjuhësore. Veprimet e BSPK-së janë të bashkërenditura plotësisht, prandaj të gjithë partnerët socialë duhet të takohen rregullisht që Grupi Punues të jetë në gjendje të draftojë në mënyrë profesionale Projektligjin për Paga.Secili prej nesh di se si është gjendja e tashme me pagat të cilat llogariten me koeficientet e përcaktuar jo mirë e të cilave ju shtohen shtesat që në të shumtën e rasteve nuk janë si duhet, duhen ndryshuar me Projektligjin për Paga.Kryesia Ekzekutive e BSPK-së duke e ditur se gjendja e mirëqenies sociale e vështirësuar për shkak të pandemisë e së voni edhe për shkak të rritjes së çmimeve të produkteve esenciale si dhe të energjisë elektrike e të karburanteve ka sfiduar keq të punësuarit, të cilëve ka kohë që nuk u janë harmonizuar koeficientet e rregulluar pagat, atëherë ne duhet të veprojmë, dhe përderisa pritet të draftohet Projektligjit për Pagat, BSPK do të kërkoj nga kreu i Qeverisë që të gjithë të punësuarve t’ju jepet një shtesë prej 100€.BSPK duhet të këmbëngulë që të vazhdohet të punohet në tekstin fillestar të Projektligjit për Paga, dhe të evidentohen parregullsitë e tashme në sistemin e pagave i cili pritet të rregullohet si duhet me Projektligjin e Pagave. Bashkimi i Sindikatave të Pavarura të Kosovës pret dhe zotohet që të përmbyllet shpejt dhe drejt teksti përfundimtar i Projektligjit për Pagat e deri atëherë të gjendet rruga e duhur nga Partneri Social që të gjithë të punësuarve t’ju jepet një shtesë prej 100€.Kryetari i BSPK-së